Konflikthjaelp.dk
  • FORSIDE
  • KONFLIKTLØSNING
  • ERHVERV
    • Konflikter koster virksomheder millioner
    • Krise i virksomheden
  • PRIVAT
    • Uenighed om arv
    • Skilsmisse / samvær
  • KONTAKT
  • Menu

Uenighed om faktura endte i bitter strid mellem to håndværksvirksomheder.

Hvad der på overfladen lignede en helt almindelig uenighed om antallet af fakturerede timer, skulle vise sig at have en helt anden og meget overraskende årsag. Sagen handler om et samarbejdsforhold mellem en hovedentreprenør og en selvstændig underentreprenør, på en større byggesag i København.

Vi blev kontaktet af en frustreret virksomhedsejer, der fik tilbageholdt betaling for en regning på 67.500 kr. for 150 timers arbejde for en hovedentreprenør, der havde hyret ham ind til at hjælpe på et stort renoveringsprojekt i hovedstaden.

Samarbejdet ophører og konflikten er en realitet

Hovedentreprenøren, der i denne anonymiserede case kaldes ‘Byggefirmaet ApS’, havde indgået et tidsbegrænset og timebaseret samarbejde med den ligeledes anonymiserede ‘Håndværkeren ApS’, om at hjælpe dem på en stor renoveringsopgave i København.

Samarbejdet var forløbet fint, og Håndværkeren ApS havde ikke mødt klager eller utilfredshed med hans udførte arbejde. Derfor blev han også meget overrasket, da indehaveren af Byggefirmaet ApS sendte en mail om at de ikke ville betale det fulde beløb, idet de mente at antallet af udfakturerede timer var for højt. De ville kun betale 45.000 (svarende til 100 timers udført arbejde, mod de 150 timer der faktisk var udført).

Håndværkeren ApS havde imidlertid dokumenteret alle timer han havde arbejdet, med billeder af fremmøde, udført arbejde undervejs, samt ført en detaljeret timebog hver dag ved fyraften, hvor selv telefonsamtaler af en varighed på over et par minutter var blevet fratrukket timetallet. Faktureringen var således ifølge Håndværkeren ApS, foretaget meget nøjagtigt.

Derfor følte Håndværkeren ApS sig naturligvis trådt over tæerne, idet han blev beskyldt for noget han ikke mente at have gjort. Omvendt ville Byggefirmaet ApS ikke give sig og nægtede at betale regningen, hvilket betød at sagen skulle føres i civilretten, da fogedretten ikke kan afgøre en sag med et krav hvor der er en indsigelse til kravet.

Trods flere forsøg på dialog, vendte Byggefirmaet ApS nu ikke længere tilbage på henvendelserne, og konflikten var en realitet.

Den indledende kontakt

Håndværkeren ApS der havde rådført sig med en advokat, havde fået at vide at sagsomkostningerne med al sandsynlighed ville overstige differencen, i hvilket tilfælde det sandsynligvis bedst kunne svare sig at tage imod det tilbudte beløb og få sagen hurtigt ud af verden og komme videre.

Håndværkeren ApS, der følte sig magtesløs og presset til at give efter, på trods af at han mente at have retten på sin side, kontaktede os for at høre om konfliktmægling kunne være relevant i hans sag. Efter en indledende snak hvor vi fik præsenteret sagens detaljer, blev vi enige om at give det et forsøg.

Mæglingsprocessen igangsættes

Det lykkedes vores konsulent at indlede en mæglingsproces, der skulle ende med at afdække den egentlige årsag til at Byggefirmaet ApS ikke ville betale det fulde beløb. Indehaveren var meget tilfreds med det udførte arbejde for så vidt angik den håndværksmæssige kvalitet, men han mente at Håndværkeren ApS arbejdede for langsomt. Dels i forhold til de øvrige underentreprenører der arbejdede på renoveringsprojektet, og dels i forhold til hvad der var rentabelt på sagen.

Indehaveren af Byggefirmaet ApS havde ikke haft modet til at fortælle Håndværkeren ApS den egentlige årsag, af frygt for at han ville blive sur, og havde således forsøgt at dække problemet ind med at antallet af timer var for højt. Først da parterne begge blev gjort bekendt med den egentlige årsag til problemet, var vejen banet for dialog og en fornuftig løsning kunne forhandles på plads.

Håndværkeren ApS der i forvejen var bevidst om at han arbejder langsommere end sine tilsvarende kollegaer i branchen, havde ikke noget imod at gå ned til 325 kr. pr. time mod før 450 kr. pr time, så længe denne særaftale blev holdt fortrolig overfor de øvrige underentreprenører på opgaven og i branchen. Idet Byggefirmaet ApS fortsat kunne tilbyde mange timers fremtidigt arbejde, var Håndværkeren ApS villig til at acceptere denne prisreduktion, som supplement til arbejde for sin fulde timepris hos andre kunder.

Fortsat samarbejde sikret

Resultatet af mæglingsprocessen var således, at der blev indgået en aftale vedrørende den første regning med en timepris på 400 kr. pr time og en regning på kr. 60.000. Dette betød et afslag på kr. 7.500 fra Håndværkeren ApS, hvilket var kr. 15.000 mere end det tilbudte beløb fra Byggefirmaet ApS.

Mæglingen var i dette tilfælde en helt central årsag til at samarbejdet kunne genoptages, hvilket i høj grad var et resultat af de indrømmelser der kom frem i de individuelle samtaler. Undervejs i forløbet førte det eksempelvis frem til, at indehaveren af Byggefirmaet ApS gav Håndværkeren ApS en uforbeholden  undskyldning for at have løjet om årsagen.

De to virksomheder samarbejder i skrivende stund på et nyt stort renoveringsprojekt i Københavnsområdet, og begge parter har været meget tilfredse med mæglingsforløbet.

Udgiften til konfliktmæglingen blev delt ligeligt imellem parterne, og endte med at være væsentligt billigere end det havde været blot at forberede sagen til retten, med udarbejdelse af sagsfremstilling, fremmøde, retsgebyr mv. – for slet ikke at tale om, at det fortsatte samarbejde der blev sikret, sandsynligvis ikke var kommet i stand såfremt sagen skulle have været igennem en langstrakt og ressourcekrævende retssag.

(Vi har været så heldige at få lov til at fortælle denne anonymiserede case, gennemlæst og godkendt af parterne i sagen. Når vi ikke praler med hvilke spændende opgaver vi netop har løst, så er det naturligvis fordi vi er underlagt fuldkommen tavshedspligt vedrørende vores kunder. Derfor er det sjældent at vi kan præsentere en case som denne, selv i anonymiseret form.)

Konflikter koster virksomheder millioner

Konflikter der ikke bliver håndteret korrekt og i tide, er et overset problem i mange virksomheder. Både de menneskelige og økonomiske konsekvenser kan være store, når konflikter får lov til at vokse.

Øget sygefravær, dårligt psykisk arbejdsmiljø og i sidste ende fyringer/opsigelser. Lavere produktivitet, omsætning, konkurrenceevne med mere. Alle disse faktorer, og flere til, kan i sidste ende mærkes på bundlinjen.

Læs mere

Kontakt os

KonfliktHjælp ApS
Abelsvej 6
4750 Lundby

Telefon: 30 25 73 82
E-mail: kontakt@konflikthjaelp.dk

Telefontider
Mandag – Fredag kl. 8.00 – 22.00

KonfliktHjælp ApS indgår samarbejde med Bedemand Willers

I et nyt samarbejde tilbyder lokal bedemand fremover konfliktmægling, hvis der er familiestridigheder i forbindelse med dødsfald. Begravelsen af stridsøksen skal gøre det nemmere at lægge afdøde i jorden.

Konfliktmægler Mads Mellergaard Baldersø og bedemand Jeannette Willers har indledt et samarbejde, der skal hjælpe stridende familier ud af konflikter.

Læs mere

Kontakt

KonfliktHjælp ApS
Abelsvej 6, 4750 Lundby
Cvr.nr: 41720050
T: 30 25 73 82
E: kontakt@konflikthjaelp.dk
Alle ugens dage kl. 8.00 – 22.00
Kontakt os
Artikler
Privatlivspolitik
© Copyright - Konflikthjaelp.dk
  • Facebook
  • Linkedin
Vi anvender cookies at analysere brugen af vores website. Ved at fortsætte med brugen af vores website accepterer du anvendelsen af cookies.Okay
Scroll to top